Care sunt condiţiile pentru Prima ta Casă în 2018?
Anul 2018 aduce veşti nu tocmai plăcute pentru cei care doresc să achiziţioneze o casă prin programul Prima Casă: fonduri mai mici pentru acordarea împrumuturilor şi condiţii mai drastice. Acest lucru nu înseamnă decât că dosarele trebuie pregătite mai bine, pentru ca băncile să acorde creditele mai rapid şi mai uşor.
Valoarea fondurilor care se pot acorda prin programul Prima Casă se ridică la suma de două miliarde de lei, potrivit unei Hotărâri a Guvernului, iar marja maximă de dobândă a fost redusă de la 2,5% la 2%.
Potrivit Mediafax, “decizia de reducere a marjei maxime de dobândă de la 2,50% la 2% a fost luată pentru corelarea prevederilor privind costul total al finanţărilor garantate pentru achiziţia de locuinţe cu cea pentru construcţia de locuinţe, urmărindu-se evitarea oricărei discriminare în acest sens”.
Valoarea avansului rămâne la 5% pentru locuinţele cu preţul sub pragul de 60.000 euro. Dacă valoarea locuinţei este peste această valoare, atunci avansul va fi restul dintre preţul de achiziţie şi pragul minim de 57.000 euro.
Plusuri și minusuri ale programului Prima Casă:
Cel mai mare avantaj al acestui tip de credit în achiziționarea unei case noi Iași în cadrul proiectului Cubic Village este bineînțeles avansul mic cerut de către bancă.
Un al doilea beneficiu sunt dobânzile mici variind între 2.25% și 4%, conferind un plus de siguranță rambursării creditului fără a exista alte probleme în plus.
Totuși nu trebuie să omitem și dezavantajele acestui tip de credit: perioada îndelungată de îndatorare, costul total al investiției și, nu în ultimul rând, interdicția de înstrăinare a creditului pentru o perioadă de 5 ani din momentul semnării contractului.
„Creditul Prima Casă are avantajul că este destul de bine apărat legislativ. Are la bază câteva ordonanţe de urgenţă, dar şi norme metodologice destul de solide care să protejeze părţile implicate în acest program - şi mă refer aici atât la cei care sunt doritori să intre în program în calitate de beneficiari, la băncile care acordă creditul, cât şi la statul român care instituie garanţia", menționează Mihaela Grigore, notar public.
Te putem ajuta să îți îndeplinești un vis. Completează formularul de mai jos și
împreună vom găsi cea mai bună soluție pentru tine.