Spații ample sau restrânse?

Preferințele în materie de case sunt împărțite între persoanele care caută case ample, cu suprafețe mari, și cei care caută interioare mici, primitoare și confortabile. Bineînțeles, ambele variante au propriile avantaje și dezavantaje, preferința personală fiind cea care ajunge să primeze atunci când este făcută o alegere definitivă. Această atitudine nu este, neapărat, înțeleaptă; o casă este o investiție pe termen foarte lung, dacă nu chiar pe o viață întreagă. De aceea, este nevoie de o evaluare obiectivă a fiecărui tip de casă, pentru ca alegerea pe care o faci să fie documentată și să ia în seamă toți factorii, inclusiv cei care se manifestă în timp.

O casă mare este atrăgătoare mai ales pentru că este un simbol al statutului social. Prin tradiție, oamenii bogați locuiesc în vile imense, pentru a-și etala averea. Rațiunea este simplă. Lăsând la o parte prețurile umflate artificial de agenții imobiliari, o casă mai mare presupune folosirea mai multor materiale de construcție și, de asemenea, poate găzdui adunări grandioase, petreceri, baluri etc. De asemenea, ea poate să adăpostească opere de artă (tablouri, sculpturi, mobilier de valoare). Un alt avantaj al caselor mari îl constituie posibilitatea măririi familiei și găzduirii tuturor membrilor acesteia. Pe de altă parte, costurile utilităților sunt pe măsura suprafeței, iar întreținerea este anevoioasă și, de cele mai multe ori, necesită ajutor specializat.

Pe de altă parte, o casă mică este posibil să nu iasă în evidență asemeni unei vile somptuoase. În schimb, ea oferă un spațiu intim, plăcut, în care vei păstra doar acele lucruri de care ai nevoie și de care ești atașat. Casele mici atrag și mai puțină atenție din partea hoților, părând mai sărăcăcioase. Problema securității este, în mare parte, rezolvată. Ca să nu mai vorbim de ușurința cu care poate fi curățată și de costurile reduse ale utilităților. În schimb, pentru un cuplu care își dorește copii, spațiul devine o problemă. De asemenea, deschiderea unei afaceri de tip cabinet sau magazin într-o asemenea locuință este problematică, din cauza spațiului.