Case de vânzare în Iași

Un oraș mare ca Iașul este constant invadat de oferte imobiliare care mai de care mai tentante, prețurile diferind imens în funcție de zonă, de starea în care se află casele puse în vânzare, dar și de calitatea acestora.  Cumpărătorul poate să se simtă destul de amețit, la început, fiind greu de înțeles ce anume face prețurile să fie atât de diferite. Două case vecine pot avea prețuri complet diferite. De ce? La fel, o casă aflată la periferia orașului poate costa de cinci ori mai mult decât una ultracentrală. Acest lucru pare paradoxal dacă nu ești familiarizat cu modul în care funcționează piața imobiliară.

Primul criteriu după care se determină prețurile caselor este balanța cerere-ofertă. Evident, dacă o anumită zonă a orașului începe să devină foarte dezirabilă datorită construirii, să zicem, a unui complex rezidențial de înaltă calitate, prețurile vor crește. La fel, dezvoltarea unui centru de afaceri poate transforma complet un cartier. Este cazul complexului Palas, care a făcut din Podu Roș o zonă ultracentrală. Sigur, înainte de Palas, cartierul era destul de bine văzut pe piața imobiliară, însă prețurile apartamentelor de vânzare și ale chiriilor au crescut enorm în anii de după ridicarea modernului complex.

În fine, în disputa dintre centru și periferie, argumentele sunt puternice de ambele părți. O casă monument istoric va costa foarte mult datorită așezării, datorită arhitecturii, materialelor de calitate, dar și suprafeței; e de ajuns să comparăm o casă modernă, cu niște camere mici, și unul dintre vechile edificii de pe Lascăr Catargi, ample, spațioase, impunătoare. În același timp, o casă de la periferie oferă un cadru modern, finisaje și materiale de cea mai înaltă calitate și liniștea care nu poate fi găsită decât la o oarecare depărtare de agitația orașului. Cele două tipuri de case satisfac nevoi resimțite de două tipuri diferite de clienți care nu intră în competiție unul cu altul, însă prețurile sunt similare.