Cubismul, stilul celor îndrăzneți

Stilul cubism, în artă, apare în jurul lui 1907, în pictură, odată cu Pablo Picasso. Caracterizat prin descompunerea formelor rotunșite și recompunerea lor din linii drepte și poligoane, cubismul s-a impus cu repeziciune în Europa ca un curent de avangardă, o reacție la neoclasicismul rigid, considerat ca fiind ”academic” și închistat în dogme estetice mult prea fixe. Fronda cubistă a defilat prin Europa începutului de secol XX, bucurându-se de un larg suport popular. Astfel, s-a extins și în literatură, prin dadaism, dar și în arhitectură. A colportat, după 1927, stilul Art Deco, pătrunzând astfel în înalta societate. În București, prima casă cubistă datează chiar din 1927 și a aparținut negustorului de vinuri Jean Fuchs.

Arhitectura cubistă a continuat să se manifeste de-a lungul deceniilor ce au urmat perioadei sale de glorie, supraviețuind, de exemplu, picturii și literaturii de avangardă. Stilul său a fost mereu considerat elegant prin simplitatea sa, evoluând într-o direcție tot mai minimalistă și favorizând suprafețe lucioase, drepte, prețioase. Decorațiunile interioare au evoluat în aceeași direcție. Odată cu abandonarea stilului Art Deco, după cel de-al doilea Război Mondial, mobilierul a început să devină lipsit de ornamentație, lucios, curbat pentru a compensa liniile drepte ale spațiilor interioare. Astfel s-a născut minimalismul, atât de prezent astăzi în toate cele șapte arte.

În secolul nostru, cubismul este la fel de viu și de popular ca la începuturi. El vine să completeze peisajele urbane cu locuințe construite pentru oamenii cu dare de mână, care știu să aprecieze un curent artistic în care s-au înscris personalități de calibrul lui Pablo Picasso. Favorizând spațiile largi și luminoase, casele cubiste sunt ideale pentru persoanele dinamice, pline de energie, avide de succes. Ele exprimă ordinea, mentalitatea organizată și rigoarea, nelăsând nimic la voia întâmplării și refuzând orice formă decorativă care nu are un scop utilitar. Cubismul este stilul oamenilor puternici, care știu să fie eficienți pentru a obține ceea ce își doresc.